Marcus Vitruvius Pollio


Marcus Vitruvius Pollio


Marcus Vitruvius Pollio M.Ö 1. Yüz yılda yaşamış olan Romalı mimar, yapı mühendisi ve yazardır. De Architectura (Mimarlık Üzerine) adlı kitabı günüme ulaşan Antik dönem mimarlığı ile ilgili tek kaynaktır. De Architectura adlı kitabında başarılı bir mimarlık için üç ögenin gerekliliğinden bahseder. Bunar; Utilitas (kullanışlılık), Firmitas (sağlamlık), ve Venustas (güzellik) idir. Bu kitabını kendi deneyimlerini aktararak ve Yunanlı başka yazarların eserlerinden kaynaklanarak derlemiştir. Eserin konuları genel olarak bunlardır; genel mimari, kent planlaması, tapınaklar, düzenler, ev yapıları, su depoları, geometri, astronomi, ölçü.
Vitruvius'un bilinen tek yapısı Fano'daki Bazilikadır.
Vitruvius insan vücudunun oranı ile ilgili oldukça ilgi çekici gözlemler yapmıştır. Bu gözlemlerden biri; bir pergelle insan vücudu eskizindeki göbek deliği işaretlenirse ve vücudun ayak ucuna kadar ayarlanıp bir daire çizilirse ortaya çıkan daire insan vücudu eskizini mükemmel bir orantı ile kapsar. Gözlemlerden bir diğeri ise bir insan iki kolunu yana doğru açarsa iki elinin arasındaki uzunluğun insanın boyuna eşit olmasıdır.
Leonardo Da Vinci, günlüklerinden birinde Vitruvius'un Da Architectura adlı kitabında anlattığı ölçüleri ve oranları kullanarak bir eskiz yapmıştır ve notlar almıştır. Vitruvius'un kitabından esinlendiği için bu eskiz 'Vitruvius Adamı' olarak anılır. Bu çizim insan vücudunun geometrik bir analizidir. Leonardo Da Vinci'nin çizimle beraber aldığı notlarda 'Oranlar Kanunu' ve 'İnsanın Oranı'ndan da bahsedilir. 
Vitruvius'un bahsettiği insan vücudu oranları ile ilgili farklı denemeler de mevcuttur ancak Da Vinci'ye kadar kimse doğru bir şekilde aktaramamıştır.

                                            Francesco di Giorgio tarafından yapılan bir eskiz. 



                                                 Leonardo Da Vinci'nin 'Vitruvius Adam'ı


Kaynakça: Vikipedi, Britannica online.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası

Tiyatro Günlükleri: Reis Bey

Birinci Ulusal Mimarlık Akımı